søndag 20. august 2017

Hageganger

En sommer går mot slutten. Men hagen er ennå ikke ferdig med å vise seg fram. I en av hagens ganger dominerer hortensia og floks nå. Hortensia blir ofte tung og legger seg ned. Jeg har ikke løftet den opp med bøyle i år, noe jeg absolutt burde gjøre. Floksen holder seg fin og opprett uansett vær. Denne rosa floksen er gammel og har bodd i hagen her i hvertfall 30 år, trolig enda lenger. Jeg har kjøpt floks som er tofarget, men som har gått ut. Jeg har også hvit floks, som jeg har kjøpt for 10-15 år siden. Den har jeg delt hvert år og det har den godt av. Men selve blomsten tåler dårligere regn. Den henger med hodet og ser trist ut. Så den gamle kultivaren er den beste. Tidligere i sesongen domineres denne hagegangen av gult. Lysegul viftelønn, solgul Kerria Japonica, soleiebusk  og gulorange Lysimachia punctata, fagerfredløs. Da strutter det av solgul energi.
F

fredag 21. juli 2017

Roseportal

Rosebuen er jeg fornøyd med. Den ble anlagt for mange år siden. Men det er først de to siste årene at det har tatt helt av. Nå er den en av hagens fineste områder.
På hver side av buen står en kiwiplante, hann og hunn. I løpet av sommeren blir det små kiwifrukter. Nå har fruktene dannet seg og de trenger bare masse varme for å vokse seg søte og store.
Alkymisten klatrer på den ene siden av buen. På den andre siden vokser Tranquillity. Tranquillity blir ikke høy, litt over meteren, men lener seg fint inntil kiwiplanten. Tranquillity er en vakker rose, med store, kremhvite blomster, god roseduft og friskt mørkegrønt løvverk.
En clematis vokser også i rosebuen. Jeg husker ikke navnet, men det er en viticellatype.




lørdag 15. juli 2017

Hagedag

I dag har det vært en perfekt hagedag: 20 grader, lett overskyet, ikke vind, nesten stille.
Vi har vært i hagen fra morgen til kveld. Jeg har ryddet i aspargesbedet, bundet opp rosene, klipt ned en busk med lus, luket, klippet, gravd og luket litt til. Nå på slutten av en hagedag er jeg mør i kroppen, har skraper og rifter i huden og kjenner meg tilfreds! Hagetilfreds!

































 
Sympathie blomstrer og blomstrer. 

lørdag 8. juli 2017

Constance Spry i regnvær



Prestegårdsrose

I hagen står en gammel rose som har stått her siden vi overtok hytta for 20 år siden. Den kalles prestegårdsrose, som vel er en samlebetegnelse på gamle roser som har prydet norske hager siden 1700 tallet. Ja trolig enda eldre tider. Jeg tror vår prestegårdsrose er en
Rosa x alba 'Maxima'. Blomstene er fylte, bladverket er grågrønt og de dufter søtt. De blomstrer i fire uker fra St Hans.

søndag 25. juni 2017

Kolkwitzia amabilis

Kolkwitzia, fagerbusk på norsk, dronningbusk på dansk, beauty bush på engelsk! Den er så vakker, men hos oss har den stått lenge uten å gjøre så mye ut av seg. I år derimot, har den tenkt å blomstre. Noen dager til så er hele busken lyserosa.

Hurdalsrosen i urtidstreet

Det har vært en nedbørrik juni så langt. Men til uka skal det slutte å regne og kanskje titter sola fram hvis vi er heldige. Det liker rosene, som nå står helt klare. Noen har allerede begynt å blomstre. Hurdalsrosa har lenge vært strantete. Jeg har tenkt at neste år må den levere, hvis ikke sager jeg den ned. Men i år så beviser den at den er et rosetre! Den har såvidt begynt å blomstre og den strekker seg 3-4 meter opp i urtidstreet Metasequoia glyptostroboides.














lørdag 29. april 2017

Hassel


I palmehelgen var vi i København og selvsagt var vi en tur i Botanisk hage. Det er en fryd å gå rundt i hagen, inn i orangeriet, langsmed tjernet, opp i fjellhagen og under store, vakre trær. I palmehelgen blomstret Magnoliatrærne. Jeg blir alltid inspirert av Botanisk Hage i København. På kvelden må jeg lese mer om det jeg har sett. Så kikker jeg i frøkataloger og nettbutikker, og så går det som det må. Heldigvis!
Etter palmehelgen bestilte vi fra Efferus igjen!
Og planter derfra har vi tatt med til hytta denne gangen, en hybridhagtorn fra Nord-Amerika (Crataegus durobrivensis),
Småildkvede (Chaenomeles japonica) og Storhassel (Corylus maxima).

I Norge vokser vanlig hassel, C. avellana, som er vanlig de fleste deler av Sør-Norge. Det blomstrer på bar kvist tidlig på våren eller ettervinteren og er et sikkert vårtegn.

Storhassel, C. maxima, kommer fra sørligere deler av Europa. Det har store nøtter, enten filbertnøtter eller lambertnøtter. Vi plantet en filbertnøttsort,´Lambert Filbert´
Denne kommer fra England og gir store avlinger.

Andre hasseltre som er spennende å ha i hagen er
Blodhassel, C. maxim af. atropurpurea. Vi har både en vanlig opprett og en vriblodhassel.
Tyrkerhassel, C. colurna, er en annen prydhassel som blir et stort tre. I botanisk hage i Oslo står et flott eksemplar. Tyrkerhassel er selvsagt i Botanisk hage i København også.

Vrihassel, C. avellana 'Contorta' med vridde grener, som mange til min irritasjon, kaller trollhassel. Men trollhassel er noe helt annet, ikke i hasselfamilien i det hele tatt, men - Hamamelis.



fredag 14. april 2017

påskeferie 2017

Påske på hytta. Vi møter våren, pusser båt, raker løv, klipper roser, luker i bed, går turer og ser på påskekrim.
Og er været fint, er det uteaktviteter hele dagen. Dersom været ikke er fint, blir det som oftest uteaktiviteter da også.
Denne påsken har det vært regn, oppholdsvær, gråvær og solskinn. Uansett vær, april er perfekt tid for hagearbeid.
Den ene gråværsdagen i påsken reiste vi til  Ødegård Plantesalg
Det er et hagesenter utenom det vanlige. En liten parkeringsplass er fylt opp med busker, trær og stauder i potter. En svak helling leder inn i en Hans og Grete-skog, hvor potter står på rad og rekke med sjeldne og vanlige busker, trær og stauder. Alle plantene ser sunne ut, har store potter og er godt merket.
I år kom vi hjem med lommetørkletre, Hamamelis, silkefuru, aprikostre, kiwi og kinakrydderbusk.

Kinakrydderbusk eller Sinocalycanthus Chinensis er vår nå. Etter spesifikasjonen skal den bli en liten klatreplante med hvite blomster. Jeg kjenner ikke krydderbusk, lurer på om det er det samme som kanelbusk?

Fikenplante har vi fra før av. Men det er flere typer, og vi ønsker selvsagt å prøve flere. Ice Crystal ble med oss hjem

Aprikostre, "Kuresia" blir et slags tuntre. Håper det kan bære mer frukt enn aprikostreet vi allerede har. Det er stort og vakkert, men leverer dårlig.

Lommetørkletre eller duetre har jeg ønsket meg siden jeg så det i Botanisk hage i Stavanger for noen år siden. Det blir trolig ikke stort, kanskje 3 meter, men er så flott når det blomstrer. Herdighet H3. Vi har plassert det ved Øvre Dammen.

Trollhassel eller Hamamelis er et fascinerende tre, som blomstrer på vinteren. Vi har plantet et nydelig eksemplar ved Øvre Dammen. Du finner fine Hamamelis i Rogalandarboretet
Vi reiste dit en kald januardag og så på vakker blomstring, mens det var snø i lufta. I Botanisk hage på Ullandhaug finner du også Hamamelis.
På den tiden av året hvor hageaktiviteter er å lese seg opp på planter, se i frøkataloger og drømme om vår, er det euforisk å nyte Hamamelis i blomst.
Vi har altså en rød Hamamelis fra før og vi kjøpte en gul Hamamelis Pallida.

Rød Hamamelis

Hamamelis i blomst i Botanisk hage

Kveldsvandring i hagen

Gyllenlakk ( Erysimum cheiri ) På denne tiden er alt så overdådig og vakkert. Det første rosefloret er på sitt mest spek...