søndag 28. juli 2019

Wisley Garden

Sørvest for London ligger Wisley Garden, flaggskipet til Royal Horticultural Society. Her er det mye av alt for en hageinteressert. I hagen, eller jeg vil heller si parken, finner du
Cottage Garden, japanske hager, skoghager, dammer, fosser, klatrevekster langs teglsteinsmurer, grønnsakshager, frukt- og bærhager, rosehage, tropisk hage, bonsaihage, steinbed, staunderabatter, trær, stier, gressbakker, eikeskog med stier, dammer, innsjø, fugler og alle oss besøkende som vandret på kryss og tvers i den aldeles praktfulle parken.
En hel dag er ikke nok for å se parken. Dette er en park man må besøke gang etter gang etter gang. Hvis man er av det slaget. Jeg kjenner meg varm og stolt av å tilhøre en bitteliten flik av den store og varierte hortokultur.



En nydelig floks som gikk igjen i flere samplantinger.


Oonothera macrocarpa lyser flott opp i bedet.
I parken er det mange benker, alle forskjellige . På benken er navn til privatpersoner som har
donert gaver til parken.

Astilbebedet på sitt vakreste.
Cornus kousa ´Miss Satomi`
Rosen ´ For Your Eyes Only´


Store roser på ´Sally Holmes´



torsdag 18. juli 2019

Quercus Castaneifolia i Kew Gardens

Chestnut-leaved oak, eller kastanjebladet eik var et fantastisk syn. Det imponerte på alle måter.
Treet hører hjemme i fjellene i Kaukasus og Iran. I 1843 kom botanikere tilbake fra en ekspedisjon med nøtter fra Quercus Castaneifolia. Frø ble sådd og et lite tre spirte. Det ble plantet i 1846 av Kew Gardens første direktør- Sir William Hooker.

Dette treet er nå det største i Kew Garden. Det er 37 meter høyt og har en stammediameter på 2,5 meter. I følge parkens informasjon har treets løvverk en biomasse på 298 kg.
Treet kan bli opptil 1000 år gammelt.



Du kan lese mer om treet på KewScience

onsdag 17. juli 2019

Trompettre i Wisley Garden og i Elidas hage.

Trompettre (Catalpa bignonioides) eller bønnekatalpa er et svært vakkert tre. I Wisley Garden blomstret det i midten av juli da vi besøkte hagen.  Opprinnelig kommer det fra sørlige USA.
Alle katalpa er varmekrevende. Vi har plantet to trompettre i Elidas hage. OM de klarer seg, gjenstår å se. De skal tåle vind dårlig. Det ene trompettreet står i nedre del av hagen utsatt for salt og vinterstormer, så vi er kanskje vel optimistiske.


onsdag 3. juli 2019

Mer roser

På tross av kaldere værtype denne uka, rosene fortsetter å levere. På kveldsrunden tok jeg bilder av disse vakre rosene.

James Galway er en klatrerose som ikke vokser veldig i høyden. Hun vokser i et bed ved inngangen, hvor hun kan slynge seg oppover en vegg.

Kronbladene i midten er sterkere rosa enn de i periferien.

Maiden´s Blush er en av flere "prestegårdsroser". Hun har sarte, blekrosa kronblader, lysegrønt lett bladverk og dufter nydelig.



Gertrude Jekyll klatrer i et plommetre. Fargene på bildet lyver litt.  Hun er nok en anelse skarpere rosa.

Comte de Chambord, en rotekte Portlandrose som jeg kjøpte på Vestby gartneri i sommer.  Vakre kronblader som blir lysere mot kanten gir rosen et fint uttrykk. Jeg gleder meg til å se den vokse til en vakker buskroser.

Så en hvit rose til slutt etter alle de rosa. Dette er Tranquillity som klatrer i kjærleiksbuen. Hun har en svak, kremfarget senter. Nydelig mørkegrønt bladverk og en herlig duft.

lørdag 15. juni 2019

Tulipantre-Liriodendron tulipifera

Tulipantre i Elidas hage. Legg merke til bladene.

Tulipantre i Arboretet



Liriodendron tulipifera eller tulipantre er et flott tre, med helt spesielle blader. Du finner det selvsagt i botaniske hager og arboreter, men i privathager er treet ikke vanlig. Vi kjøpte et lite tulipantre til Elidas hage i 2014. Det skal visstnok bli 40 år gammelt før det blomstrer, så det spørs om vi får oppleve det. 
På Foldøy i Rogaland står et tulipantre som visstnok blomstrer hvert år. Jeg har søkt etter bilder eller tekst om det, og har dessverre ikke funnet det. Kanskje er det noe jeg har drømt? 
Det er mange gode grunner til å reise til Rogaland arboretet. En av de er for å se på det vakre tulipantreet som står der. Og for de som bor i Oslo,
i Dronning Eufemias gate er tulipantreet ett av de 57 ulike treslagene som er plantet.




Roseblomstring

Roseblomstringen har startet. For de fleste rosene er dette starten på blomstring gjennom hele sommeren. Riktignok er den mest intense blomstringen nå i slutten av juni og de første to ukene i juli.
Prestegårdsrosen som alltid har stått i Elidas hage remonterer ikke. Men blomstringen er ufattelig rik. Rosen dufter nydelig. 
Bladverket er grågrønt og vakker. Selve busken er litt uformelig. Etter blomstring beskjærer jeg den kraftig.

Jeg har ikke sett Austinrose som ikke er vakker. Crown Princess Margareta er en fantastisk rose. Hun brukte mange år på å etablere seg. Vi fikk henne som gave i 2009- ja, hun er faktisk 10 år nå. De første fem årene var hun svak og jeg var ikke helt fornøyd. Jeg vurderte om jeg skulle flytte henne fra prydbedet ved inngangen til annet, mer perifert bed i hagen. Men så startet hun sitt show. 
Hun er så vakker med sine aprikosfargete roser og kraftig fruktduft.

Prestegårdsrosen

Fargen er helt spesiell.

Ved inngangen står Crown princess Margareta, sammen med Louise Odier og Graham Thomas. Foran rosene stor løvemunn som har overvintret fra i fjor.

Blomstene er store og fylte

Rosen er nå 2 meter



søndag 10. februar 2019

Hamamelis i blomst.

Det er ennå tidlig i februar, men her i Elidas hage ser vi at våren er i sikte.

Hamamelis har blomstret på bar kvist lenge. Men den blomstrer uansett i januar, selv når snøen laver ned.
I Arboretet i Rogaland har vi vasset i snø bort til Hamamelisfeltet for å nyte synet av blomstringen.

Hamamelis intermedia  Orange Beauty



Nå blomstrer både den røde og den gule varianten i Elidas hage.

Jeg har skrevet om det før. Det norske navnet for Hamamelis er trollhassel. Det er litt misvisende, for Hamamlis er ikke et hasseltre. Det er bare bladene som likner. Og mange blir forvirret. 
Vrihassel, som er et hasseltre- corylus, blir av mange kalt trollhassel. Selv på gartneri har jeg sett dette. Så man skal holde tunga rett i munnen.
Hamamelis=trollhassel= ikke et hasseltre














Det er forøvrig fascinerende at fjorårets frukt og årets blomst står side om side på planten.
Men aller mest liker jeg Hamamelis fordi den blomstrer før de fleste andre plantene i hagen.
Den har scenen for seg selv.


Garden Living har en fin reportasje om Hamamelisfestival Belgia
her









 Snøklokkene ved porten er vakre. Men navnet snøklokker passer ikke helt på planten. Det ville vært mer riktig å kalle de snødråper.


Cornus mas i knopp.





lørdag 26. januar 2019

Hagefugltelling 2019

Så er det telling av fugl igjen. Det er Norsk Ornitologisk Forening som arrangerer dette i alle nordiske land.

I fjor ble det telt mest gråsisik og deretter kjøttmeis. Det var første gang det ikke ble telt mest kjøttmeis. Det har vært tilbakegang av småfugler. Man vet ikke helt sikkert hvorfor. Derfor er det viktig med registreringer i alle hager og parker over hele landet.

Nå har jeg satt ut variert fôr på foringsplassen. Inne er det ark og penn, så er det bare å telle så ofte jeg ser ut.

I dag tidlig på vei ut for å hente ved, føyk en hønsehauk over hagen. Selvsagt var alle småfuglene borte, dvs de hadde gjemt seg inne i den tett granhekken.
Men nå er de på foringsplassen igjen.


Kveldsvandring i hagen

Gyllenlakk ( Erysimum cheiri ) På denne tiden er alt så overdådig og vakkert. Det første rosefloret er på sitt mest spek...