søndag 28. juni 2020

Varm juni



Junivarmen har virkelig vært fantastisk for hagen. Vi har ruslet rundt barbeint og gledet oss over alt det fine. Og temperaturen i sjøen stiger, så når det blir for varmt i hagen, blir det en dukkert i sjøen.
Makrellen er i fjorden og det er stor stas å fiske med harp. Plutselig beveger den seg og det kommer gjerne flere makrell på. Så er det å hale de oppi båten, hvor det alltid ender med vas på snøret. Men middagen blir reddet.
Rosene i hagen har vel knapt vært finere enn i år. Jeg grov ut komposten i vår og alle fikk en god matpakke med mørk, seig kompost. Deretter var vi oppe hos bonden og fikk så mye hestemøkk vi ville ha. Trillebår etter trillebår ble fylt og lesset av igjen i hagen.
Slik jeg har lest meg til- skal hestemøkk helst ha følge av annen næring, for nitrogenet sin del- derfor strødde jeg på litt hønsepellets til slutt.
Under følger noen av rosene som blomstrer i Elidas hage.

Complcata
Denne gallicatrosen, Complicata, plantet i fjor. Denne rosen blir stor, over 2 meter. Den har store, flagrende, enkle rødrosa roser med hvitt i bunnen av kronbladene.
Mme Hardy, en rotekte damaskrose
 Mme Hardy er en fantastisk, duftende rose. Sterkt bladverk og runde, lett avflatete roser med grønt i midten. Dette er en rotekte rose.
James Galway

James Galway

Jaques Cartier
 Jaques Cartier er ikke fin hvis det kommer for mye regn. Hun klarer ikke  å åpne seg. Men i år er det sol hver dag og rosebusken har tett i tett med blekrose blomster. Dessverre har hun mange torner, hvis ikke skulle hun vært fin i oppsatser. Men hun dufter helt fantastisk!
James Cartier har fått selskap av skvalderkål som blomstrer. Det var vakkert, men ugresset ble likevel fjernet.

Fantastiske Alchymist. Gir seg aldri!

Alcymist

Den rotekte gallicarosen Rosa Mundi.

Rosa Mundi
 




lørdag 6. juni 2020

Duetre

 Smak på navnet- Davidia involucrata, det være navnet på noe vakkert.
På norsk sier vi duetre eller lommetørkletre.
Dette treet står i Rogalandsarboretet
 
Vi reiste dit en kveldstur i uka som er bak oss nå.
Varm og lys junikveld, nesten ikke folk i arboretet- bare oss og fuglene.
Rart at det ikke var flere folk i parken, rhododendrion er jo nå på sitt vakreste.

Men vi kom primært for å se på det vakre duetreet. Blomstene er små og brune, sitter i en blomsterstand i sentrum av to lange hvite høyblader.

De hvite bladene blafrer i vinden som hvite kluter på en snor, eller lommetørkler i vinden.

Treet må bare oppleves. Det er ennå blomstringstid. I Botanisk hage i Oslo står også et vakkert duetre. Ta turen dit om du bor i Oslo. Er di Siddis kan du reise til Rogalands arboretet.




lørdag 28. mars 2020

Koronaepidemi og hagen

Vi kommer oss ikke til Elidas hage i påsken. Det er hytteforbud som må respekteres. Så hagen må feire påske alene. Det klarer hun helt sikkert aldeles ypperlig.
Her kommer noen bilder fra tidligere påsker.







Kveldsvandring i hagen

Gyllenlakk ( Erysimum cheiri ) På denne tiden er alt så overdådig og vakkert. Det første rosefloret er på sitt mest spek...