mandag 5. desember 2016

Desember


I desember er hagesesongen over. Vi kryper i hi og venter på ny vekstsesong. Og i ventetiden er det frøkataloger man kan gå seg bort i.
Herlig aktivitet i desembermørket.

søndag 7. august 2016

Alkymisten

Dette er en flott klatrerose, som blomstrer tidlig på sommeren. Den klatrer høyt, hos oss, 3-4 m i en rosebue. Kronbladenes farge skifter etterhvert som rosen blir eldre; fra gulrosa, til varmt orange og over til gammelrose.
Alkymisten var middelaldrenes kjemiker, hvor det ypperste kjemikeren gjorde var å produsere gull. Eller prøvde å lage! Datidens kjemiker antok at gullet ble transformert gjennom en gul fargeskala
Rosen bærer navnet med rette-

Vær

Vær er det alltid, men fint vær kan føles som en sjeldenhet iblant. Nå går vi andre ferieuke i møte og YR varsler storm i kastene og mye nedbør de neste dagene.
Vi drog opp snikesnøret i dagtidlig. På den hadde det gått en fin lyr. I fjordgarnet var det små flyndrer og lyr. Båten er nå godt fortøyd på innsiden av moloen.
Bær er høstet inn og rosene stelt.
Så nå belager vi oss på noen innedager, med maling, rydding og lesing.


torsdag 7. juli 2016

Rosens nomenklatur

Roser er hagens prinsesser, eller keisere eller dronninger. De krever mye- gjødsel, god jord, akkurat passe regn og mye sol, men ikke for mye.  Litt primadonnanykker. Men får de alt de ber om, er det fantastisk hva rosebusken gir tilbake av blomster og dufter.
Vi har etterhvert mange roser på hytta, buskroser, klatreroser, ramblere og stilkroser.
Roser deles inn i grupper;
  • albaroser, 
  • gallicaroser, 
  • engelske roser, 
  • pimpinellifoliaroser 
  • og mange, mange flere grupper
Dette har jeg ikke full oversikt over. Men det finnes bøker og nettsider med mye interessant stoff om roser.
Kortversjonen er at historiske roser dufter fantastisk, har sarte farger, remonterer ikke, har kraftig vekst. Mens de nye rosene remonterer, kan ha spektakulære farger,  de er større, flere kronblad, - men ofte svakere i duften.  Det er forenklingen. For slik er det ikke heller. Av de nye rosene er det mange med sarte farger og herlig duft.


                                Her er eksempler fra fjordhagen en historisk rose og en moderne rose. De er vakre på hver sin måte.
Aicha






Rosa pimpinellifolia. Dette er en av mange rosegrupper. Dette er hardføre roser. De tåler skygge, men som roser flest liker de seg best i full sol. Om høsten får de vakre nyper.
Kronbladene er svakt gule og i midten er det kraftige støvdragere 



I hagen vår står Aicha under almetreet. Den er enkel og grasiøs. Den blomstrer tidlig, en av de aller første rosene.

Sympathie er en moderne rose, foredlet fram i 1965. Det er en klatrerose, som har fine, sterke stilker. Og den blomstrer og blomstrer fra juni til oktober. Bladverket er vakkert, mørkegrønt. Den har lite duft. Hos oss har den blomstret rikt hvert år fra vi plantet den i 2003.


Sympathie i hytteveggen. Den er en trofast rose, som uansett vær, produserer mengder av røde roser








lørdag 25. juni 2016

Crown Princess Margareta

Crown Princess Margareta er en nydelig rose, med ganske velfylte, middels store og tette rosetter av mange kronblader med aprikosgul farge.

Den tilhører Leander gruppen blant Austinrosene.
Kronsprinsesse Margareta av Sverige var dronning Victorias datter. Hun var spesielt interessert i landskap og hage, og hun laget en vakker hage- som jeg virkelig har lyst til å besøke- Sofiero i Helsingborg.














Vår rose fikk vi av Lone og Einar i gave. Den ble plassert i bedet ved innganspartiet, ved siden av en peon og en Viticellaclematis.
Eneste innvending må være noe svake grener. Selve rosen er så velfylt av kronblader, og blir det noen regndråper i tillegg, klarer ikke grenene å holde blomstene oppe.





Paulownia Tomentosa- Keisertre


Keisertre fra Botanisk hage i København


Keisertre
Et vakkert tre med store, litt flagrende, sterkt grønne blader
VÅRT EGET KEISERTRE, 2016
I følge store Norske leksikon: Keisertre, inntil 15 m høyt tre i familien Paulowniaceae. Blomstrer om våren med store og fiolette blomster i klase. Bladene er hele og hjerteformede. Keisertre dyrkes i Europa og Nord-Amerika som prydtre, stammer fra Øst-Asia. Ikke hardfør nok for norsk klima.





Treet har kraftig bark

Ikke hardfør står det, men på hageforum er det flere som har plantet det. Hos oss tok det av sommer 2016. Men vi må nok være forberedt på at det kan fryse kraftig tilbake hvis det kommer en kald vinter.

lørdag 16. april 2016

Irland og Mexico



Honningurt og rødbeter

 Så er vi igang. Vi har pløyd og harvet. Og i dag har vi satt poteter, sådd frø og frydet oss.

2016 sesongen skal grønnsakshagen forbedres. Vi anlegger to hager. Den ene er Mexico. Der skal vi dyrke planter som opprinnelig kommer fra det amerikanske kontinent. Jeg fikk inspirasjonen til dette fra Camilla Plums hageprogrammer. I Mexico vil det komme squash, bønner, sukkererter, solsikke, løk, georginer, erteblomster. Kanskje ikke alt er fra det amerikanske kontinent, men nesten alt.



Den andre grønnsakshagen heter Irland. Her skal vi dyrke planter som har vært viktig i Nord Europa. Poteter er helt selvsagt en viktig plante her.

Deretter i denne rekkefølgen fra sjøen og oppover:
Skorsonnerrot, rødbeter, grønnkål, sellerirot, pastinakk, persille, løk, mangold.
Og honningurt og ringroser til ære for humlene.


mandag 21. mars 2016

Varmekjære trær og busker

Et spennende prosjekt i hagen vår er å plante varmekjære trær. Vi blir inspirert i botaniske hager, reiser hjem og leser om vakre trær og kjøper frø til å så. Ja, slik er det. Og det tar tid! Og det gir mye glede. Hageglede.
Jeg skal presentere noen av disse trærne her. Mer om dette kommer etterhvert.

TROMPETTRE
Ble plantet ut 2014, stod først ved sarte busker, ble imidlertid flyttet til nedenfor pergalo. Status juni 2016-Det klarer seg nok ikke. Lite og stusselig. Dessverre.

TULIPANTRE
Plantet ut 2014. Det har klart seg gjennom vinter 2014/15 og 2015/16. Ingen av vinterene ble det dekket til, men frøs ganske mye tilbake. Det står lunt inntil garasjen. Det står et flott eksemplar på Foldøy, som brukte 40 år på å blomstre. Vi må nok vente noen år før vårt blomstrer.


FLAT FERSKENTRE
Står foran rosebuen. Klarer seg fint, juni 2016

KEISERTRE: Fra tidlig juni 2016, allerede i kraftig vekst

søndag 10. januar 2016

søndag 3. januar 2016

Graham Thomas, vakker og sterk!

Dette er en flott og sterk rose. Den har stått lenge i bedet utenfor baderomsvinduet. Blomstene er store, svakt gule, sterke grener og dufter friskt.

Rosen er oppkalt etter en berømt rosegartner.

Graham Thomas med filter. Men det trenger hun ikke!

Vinterstorm

Været er alltid interessant, og spesielt her på hytta hvor uteaktiviteter er viktig og høyt verdsatt.
Jeg fant ingen oversikt over vinden i desember 2015, men det har vært mer blåsende enn stille. i romjula var det stiv kuling dag ettervdag og enkelte dager storm med opptil 25-30 m/sek i kastene.

Vats målestasjon

Dessverre er det ingen målestasjon på Nedstrand.

Det har slått oss så mange ganger; været på YR stemmer ikke med det faktiske været her innepå Nedstrand. Her er det ofte mye varmere og langt fra så mye nedbør.
Stasjonen ligger i Vindafjord kommune, 20 m o.h. Den er nærmeste offisielle målestasjon, 18,1 km fra punktet Nedstrand.

Kveldsvandring i hagen

Gyllenlakk ( Erysimum cheiri ) På denne tiden er alt så overdådig og vakkert. Det første rosefloret er på sitt mest spek...