lørdag 27. desember 2014

Hagens lunder

Det var en kald vår, det var en kald sommer, men tidlighøst ble fin, mye soldager, mildt og deilig. På etterhøsten og tidlig vinter har det derimot blåst kuling og storm dag etter dag.
Selv om det ikke ble gode badetemperaturer, klarte hagen seg bra.
Vi fortsetter på vårt prosjekt med å definere hagen i ulike teiger.
For å markere disse bruker vi vintergrønne vekster. Disse luner også for andre, mer sarte vekster, i tillegg til at det blir vakkert.
SKYGGEBED
Rundt hjortesumakken har vi etablert et skyggebed, med laurbærhegg sentralt plassert. I tillegg blodsvarthyll, blodvrihassel, Ginko biloba. Som bunndekker hosta, alunrot, spir.
BLÅBÆRSTIEN
Her har det skjedd mye. Men felles er utplanting av surjordsbusker og trær. Det skal bli vår skogshage. Det vil bli skyggefullt og skal lune for resten av den øvre hagen (se egen bloggpost)
I blåbærstien er det surjordsplanter. De fleste arter av einer, gran og furu er glad i surjord. Det sammme er lyngplanter, rhododenron, viftelønn, spir, hortensia og syrinhortensia.

Ved inngangen til blåbærstien, foran en vakker, stor stein; Pinus parviflora, Negishi. Den kan bli opptil 1/2 meter.
Pecantre ved Øvre Dammen

URTIDSTRELUNDEN
Denne lunden skal utvides noe mot almen. Her er det tett plantet- urtidstre, søyletuja, broketbladet kristorn, skjermbladtre. Litt utenfor denne lunden står et fjellmammuttre. Det er jeg veldig spent på. Det blir 4 meter, og vil passe helt perfekt der det står. Det er nøpent mot frost, så krysser fingre for at det klarer seg.
HENGEBØKLUND
Denne skal utvides til en lang, smal lund. Det hele starter med blodbøken, deretter en omplassert tuja, en magnolia....
ØVRE DAMMEN
Dette er årets stolthet. Dam med fisker og fin beplanting rundt. Se egen bloggpost.
RIPSLUNDEN
Her er hovedhensikten å plante til så det ikke er innsyn fra naboen. Det står nå to russerpil, en furu, en syrinhortensia og et prydepletre der. Planen er å plante til med laubærhegg, gjerne som hekk.

                                                   

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hamamelis i blomst.

Det er ennå tidlig i februar, men her i Elidas hage ser vi at våren er i sikte. Hamamelis har blomstret på bar kvist lenge. Men den blomst...