lørdag 29. april 2017

Hassel


I palmehelgen var vi i København og selvsagt var vi en tur i Botanisk hage. Det er en fryd å gå rundt i hagen, inn i orangeriet, langsmed tjernet, opp i fjellhagen og under store, vakre trær. I palmehelgen blomstret Magnoliatrærne. Jeg blir alltid inspirert av Botanisk Hage i København. På kvelden må jeg lese mer om det jeg har sett. Så kikker jeg i frøkataloger og nettbutikker, og så går det som det må. Heldigvis!
Etter palmehelgen bestilte vi fra Efferus igjen!
Og planter derfra har vi tatt med til hytta denne gangen, en hybridhagtorn fra Nord-Amerika (Crataegus durobrivensis),
Småildkvede (Chaenomeles japonica) og Storhassel (Corylus maxima).

I Norge vokser vanlig hassel, C. avellana, som er vanlig de fleste deler av Sør-Norge. Det blomstrer på bar kvist tidlig på våren eller ettervinteren og er et sikkert vårtegn.

Storhassel, C. maxima, kommer fra sørligere deler av Europa. Det har store nøtter, enten filbertnøtter eller lambertnøtter. Vi plantet en filbertnøttsort,´Lambert Filbert´
Denne kommer fra England og gir store avlinger.

Andre hasseltre som er spennende å ha i hagen er
Blodhassel, C. maxim af. atropurpurea. Vi har både en vanlig opprett og en vriblodhassel.
Tyrkerhassel, C. colurna, er en annen prydhassel som blir et stort tre. I botanisk hage i Oslo står et flott eksemplar. Tyrkerhassel er selvsagt i Botanisk hage i København også.

Vrihassel, C. avellana 'Contorta' med vridde grener, som mange til min irritasjon, kaller trollhassel. Men trollhassel er noe helt annet, ikke i hasselfamilien i det hele tatt, men - Hamamelis.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hamamelis i blomst.

Det er ennå tidlig i februar, men her i Elidas hage ser vi at våren er i sikte. Hamamelis har blomstret på bar kvist lenge. Men den blomst...