fredag 14. april 2017

påskeferie 2017

Påske på hytta. Vi møter våren, pusser båt, raker løv, klipper roser, luker i bed, går turer og ser på påskekrim.
Og er været fint, er det uteaktviteter hele dagen. Dersom været ikke er fint, blir det som oftest uteaktiviteter da også.
Denne påsken har det vært regn, oppholdsvær, gråvær og solskinn. Uansett vær, april er perfekt tid for hagearbeid.
Den ene gråværsdagen i påsken reiste vi til  Ødegård Plantesalg
Det er et hagesenter utenom det vanlige. En liten parkeringsplass er fylt opp med busker, trær og stauder i potter. En svak helling leder inn i en Hans og Grete-skog, hvor potter står på rad og rekke med sjeldne og vanlige busker, trær og stauder. Alle plantene ser sunne ut, har store potter og er godt merket.
I år kom vi hjem med lommetørkletre, Hamamelis, silkefuru, aprikostre, kiwi og kinakrydderbusk.

Kinakrydderbusk eller Sinocalycanthus Chinensis er vår nå. Etter spesifikasjonen skal den bli en liten klatreplante med hvite blomster. Jeg kjenner ikke krydderbusk, lurer på om det er det samme som kanelbusk?

Fikenplante har vi fra før av. Men det er flere typer, og vi ønsker selvsagt å prøve flere. Ice Crystal ble med oss hjem

Aprikostre, "Kuresia" blir et slags tuntre. Håper det kan bære mer frukt enn aprikostreet vi allerede har. Det er stort og vakkert, men leverer dårlig.

Lommetørkletre eller duetre har jeg ønsket meg siden jeg så det i Botanisk hage i Stavanger for noen år siden. Det blir trolig ikke stort, kanskje 3 meter, men er så flott når det blomstrer. Herdighet H3. Vi har plassert det ved Øvre Dammen.

Trollhassel eller Hamamelis er et fascinerende tre, som blomstrer på vinteren. Vi har plantet et nydelig eksemplar ved Øvre Dammen. Du finner fine Hamamelis i Rogalandarboretet
Vi reiste dit en kald januardag og så på vakker blomstring, mens det var snø i lufta. I Botanisk hage på Ullandhaug finner du også Hamamelis.
På den tiden av året hvor hageaktiviteter er å lese seg opp på planter, se i frøkataloger og drømme om vår, er det euforisk å nyte Hamamelis i blomst.
Vi har altså en rød Hamamelis fra før og vi kjøpte en gul Hamamelis Pallida.

Rød Hamamelis

Hamamelis i blomst i Botanisk hage

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hamamelis i blomst.

Det er ennå tidlig i februar, men her i Elidas hage ser vi at våren er i sikte. Hamamelis har blomstret på bar kvist lenge. Men den blomst...