torsdag 16. august 2018

Drømmen om en kamtsjatkabjørk


I Elidas hage har vi kun et bjørketre, betula 'Purpurea', som er et blodbjørketre.Det har aldri trivdes. Den står i en skråning hvor det er fyllmasse fra tidligere byggearbeid. Stammen minner mer om en stengel enn om en stamme, bladene er små og tørre. Treet har heller ikke mange blader, det er nesten gjennomsiktig. Hele treet er rett og slett svakt. Om det er treet i seg selv, om det er feil vokseplass eller begge deler, se det vet jeg ikke.
Vanlig bjørk er et vakkert tre. Men ikke alle steder. Langs kysten hvor Elidas hage ligger, blir stammen ofte gråmelert, ujevn og ru.

 
 I sommer var vi på tur på indre Østlandet. Skogsturer på Finnskogen og i Elverum hørte med. På en av disse turene fant jeg denne vakre, hvite bjørka.


 I Rogalandsarboretet står flere Kamtsjatkabjørker, betula ermanii. De har fantastisk, senete, bronsefarget stamme. Vokseformen er som en omvendt pyramide. Grene brer seg utover i en flott vifte. Men det er stammen og barken som gjør treet så makeløst.
Den som hadde hatt en slik bjørk i hagen!






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Kveldsvandring i hagen

Gyllenlakk ( Erysimum cheiri ) På denne tiden er alt så overdådig og vakkert. Det første rosefloret er på sitt mest spek...